ŠPAGETOVÁ DÝNĚ S MLETÝM MASEM

28.09.2020

Kombinace dýně a mletého masa se letos nějak nemůžu nabažit. Tentokrát jsem se inspirovala receptem Janiny Černé z její @cukrfree Kuchařky, recept má i na blogu.

Základem je špagetová dýně, která se tak jmenuje jednoduše proto, že po upečení se její dužina rozpadá na vlákna podobná špagetám. Dá už se poměrně dobře sehnat i v supermarketech a většinou navíc za pár korun, protože většina lidí neví, co s ní a nakonec skončí ve výprodeji.

Základem tohoto receptu je rozpůlit dýni, vydlabat semínka a dát péct na cca 200°C, pokapanou olejem, posolenou a opepřenou. Dýně se peče tak 20 - 30 minut podle velikosti. V pánvi si připravíte oblíbenou směs z mletého masa - já jsem tentokrát použila maso míchané, s čerstvou šalvějí, solí, pepřem a česnekem a přihodila pár divokých rajčátek ze zahrádky.

Po upečení částečně vydlabete dužinu - špagety - a smícháte s masovou směsí, opět naplníte do dýně, posypete sýrem (parmazán, gouda...) a ještě pár minut zapečete.

Je to neskutečná dobrota, dýně svou chutí po upečení připomíná brambory a čtvrtka dýně na talíři pro dospělého při podávání vypadá přinejmenším exoticky (jak poznamenal můj muž:-D Můžete doplnit zeleným salátem. 

Dobrou chuť!